Coca de Sant Joan




Bengales, bombetes, traques 
i petards de totes les mides. 
Les coques de fruita confitada, de llardons, 
i que no faltin les de pinyons.
Llestes les fogueres, grans i petites, 
d'armaris, troncs i cadires.
Tots preparen les festes, 
a la platja, a les masies.
Als pobles, tot són revetlles! 




Tot això i més ens recorda que s'acosta una de les nits més curta de l'any, i la més celebrada! Una de les festes més esperada tan pels petits com pels més grans de casa nostra. I sigui quin sigui el seu origen el que és ben cert és que no serà una autèntica revetlla de Sant Joan sense la companyia dels bons amics, el foc, la coca de St. Joan i una bona copeta de cava ben fresc!

El cas és que us volem suggerir una de les mil receptes interessants que hi ha per Internet per fer coques de Sant Joan. Per això aquest any hem decidit recomanar-vos la del bloc  Receptes Maica

Si esteu motivats per provar-ho al Colmado Baró hi trobareu els ingredients per preparar-les: farina, ous, sucre... i tota mena de llepolies per decorar-les: fruita confitada, sucre bolado, pinyons, gema, cabell d'àngel, etc.

Aquí us deixem l'enllaç on hi trobareu la recepta i els passos a seguir. És senzilla i molt bona!


Aquí sota us pengem la mateixa recepta incloent la crema que fem a casa, per al farciment. 

Recordeu que per a persones celíaques podeu substituir la farina de blat per fècula de patata. A més a més, per espessar la crema del farcit també haureu de fer servir fècula en comptes del midó. 

Ingredients per la coca

Ingredients per la massa:

  • 400g de farina
  • 75ml de llet sencera
  • 60g de sucre
  • 50g de mantega
  • 35g de llevat sec instantani (o llevat fresc)
  • 2 ous
  • 1 culleradeta de sal
  • ratlladura de pell de llimona

Opcional: podeu substituir 100g de farina de blat per 100g de farina d'ametlla


Preparació de la massa:
- Desfer el llevat amb la llet tèbia. Reservar. En un bol, batre els ous amb el sucre. Afegir la sal, la pell de llimona ratllada i la mantega (amb textura de pomada). Barrejar bé. 
- Incorporar a la barreja la llevadura amb la llet, la farina d’ametlla i, poc a poc, la farina. Us aconsellem que afegiu la farina amb un colador, d’aquesta manera no es faran grumolls i la massa quedarà més flonja. 
- Anar incorporant farina fins que la massa no s’enganxi als dits. Treballar la massa amb les mans. Fer una bola i deixar reposar durant 15 minuts en un bol, tapada amb un drap. 
- Mentrestant, untar amb oli o mantega una llauna de forn. 

Si voleu farcir la coca de crema us recomanem aquesta recepta familiar: 



- Un cop feta la crema, deixar-la refredar a la nevera en un bol recoberta de film, a tocar de la crema.
- Dividir la massa en dues porcions. Estirar una de les porcions amb el corró i donar-li forma ovalada. Posar-la a la safata del forn. Repartir la crema pel damunt de la massa (també la podem farcir amb cabell d’àngel, xocolata, brossat, massapà, etc.). 
- Estirar amb el corró l’altra porció de massa, posar-la al damunt de la base que tenim a la llauna i tancar la coca. Per a que quedi ban tancada podem pintar les vores amb clara d’ou. 
- Deixar reposar la coca durant 45 minuts tapada amb un drap humit. -Passat aquest temps, pintarem la coca amb ou batut i la decorarem amb fruites confitades, pinyons o ametlles filetejades. 
- Posarem la coca al forn, que prèviament haurem escalfat, a una temperatura d’entre 180º. Courem fins que estigui daurada. Si es vol, la podem decorar amb una mica de sucre llustre pel damunt.

Fruita confitada per decorar


BONA REVETLLA I BONA COCA!


Comentaris

Entrades populars